Knopsvane

"To På Tur" nyder at se Danmarks nationalfugl, Knopsvanen. Knopsvanen er én af 3 - 4 svanearter vi har i Danmark. Ud over Knopsvanen har vi Sangsvaner og Pibesvaner, som hovedsageligt besøger os om vinteren, og sjældent kan vi støde på Sortsvanen, som stammer fra undslupne fangenskabsfugle. Det orangerøde næb, med den sorte knop, så er det en Knopsvane.

Fakta om Knopsvane

 

  • Vingefang: 208-238 cm

  • Længde: 140-160 cm

  • Vægt: Hanner vejer omkring 12 kg, men kan komme op på 16 kg. Hunner vejer omkring 10 kg.

  • Udseende: De voksne knopsvaner er hvide med et orangerødt næb og en sort knop over næbbet. Benene er mørkegrå, og halsen bøjes sædvanligvis i en karakteristisk S-form, når fuglen ligger på vandet


 

Levesteder

 

  • Danmark: Knopsvanen er en almindelig ynglefugl i Danmark og findes i alle dele af landet. Den foretrækker større eller mindre søer, fjorde og lavvandede kystområder.

  • Verden: Knopsvanen har sin primære udbredelse i Europa og det vestlige Asien, men den er også indført som prydfugl i USA, Australien og New Zealand.

  • Knopsvanen er Danmarks nationalfugl og en af de mest almindelige svaner i landet. Bestanden blev kraftigt reduceret i 1920'erne på grund af intensiv jagt, men efter en totalfredning i 1926 er bestanden kommet sig, og der er nu omkring 4.000 ynglepar i Danmark

 

Føde

Knopsvanen lever næsten udelukkende af vandplanter som ålegræs og tang, men den æder også græs og korn. Den finder føden ved at vende halen i vejret og stikke hovedet ned i vandet.

Vore oplevelser med Knopsvane

Vi oplever Knopsvanen masser af steder. Der er ofte en herlig ro ved Knopsvaner. De bevæger sig langsomt, glider stille gennem vandet, eller ligger og driver den af, med hovedet hvilende på vingerne. Men når de har unger, så skal man ikke komme dem for nær. De forsvarer ungerne, først med en truende adfærd mod dem, som er kommet for tæt på. Kommer man så tættere på, så bliver der uddelt nap og dask med vingerne. Vi respekterer at svanerne passer på deres unger, og går i en stor bue udenom.