Grågås
"To På Tur" har set masser af Grågæs i årenes løb. Vi har dem ikke i haven, men de flyver tit over hvor vi bor. Flokkene flyver i V form, og de taler uafbrudt sammen.

Fakta om Grågås
-
Størrelse: Grågåsen er en stor fugl med en længde på op til 90 cm og et vingefang på 147-180 cm.
-
Fjerdragt: Den har en overvejende grå fjerdragt, orange næb og ben, og en hvid bugside. Hanner og hunner ligner hinanden meget.
-
Ungfugle: Ungfugle har en lidt mørkere fjerdragt end de voksne.

Levesteder
-
I Danmark: Grågåsen yngler især i det vestlige Jylland, herunder Nationalpark Vadehavet og i områder med store vådområder og enge. Den findes også i Østdanmark og på sjællandske kystenge.
-
Globalt: Grågåsen er udbredt i Europa og Asien, primært i tempererede regioner og nogle subtropiske områder. Den findes også i nogle dele af Nordamerika, hvor den er blevet introduceret.
- Grågåsen er forholdsvis almindelig i Danmark med en bestand, der er vokset i de senere år. Den anses ikke for at være truet og har opnået stabile ynglebestande.
- Trækfugl: De danske grågæs er delvist trækfugle, der migrerer sydpå til Spanien, Frankrig eller Italien i vintermånederne. Nogle nordlige bestande trækker langt sydpå, mens andre overvintrer i Danmark.
- Den kan blive op til 20 år gammel i naturen, og deres flugtformationer, typisk i V-form, er kendt for deres effektive energiudnyttelse under migration.

Føde
Grågåsen er overvejende planteæder og lever af græsser, planter, korn, rødder og endda nogle slags tang. I nogle områder kan de også fouragere i landbrugsafgrøder.

Vore oplevelser med Grågås
Grågæs er der masser af steder, og ofte ser vi store flokke på marker og enge i deres søgen efter føde. Også i visse byparker med søer, f.eks. Horsens og Haderslev, kan der være ganske mange. Sådanne steder skal man træde varsomt, hvis man ikke vil have høm-høm på skoene.
Fotoalbum
Klik eller dobbeltklik på billederne og se dem i stor størrelse.